Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gerincsérv új kezelési lehetőségéről

2019.10.16

A gerincsérv sajnos egyre többeket érintő súlyos probléma, ami jelentős fájdalommal és az életminőség romlásával járhat. Nemrég azonban egy új kezelési módszer jutott el hazánkba, ami sokkal kevésbé megterhelő, mint az eddig alkalmazott sebészeti módszer.

Mi az a gerincsérv?

A porckorong két csigolyatest között elhelyezkedő porcos gyűrű, amely elnyeli a mechanikus hatások erejét, illetve felel a gerinc mozgékonyságáért. Két része van, egy belső kocsonyás rész és egy külső, rostos gyűrű.

A modern életmód miatt már hamar megjelennek a kopásos és degeneratív problémák. Folyamatos, monoton megterhelés, ülőmunka, mozgásszegény életmód... rengeteg veszély leselkedik ránk, anélkül, hogy kellő mértékben figyelnénk rájuk. Idővel a belső mag veszíthet nedvességtartalmából, a külső gyűrűn pedig kisebb berepedések keletkezhetnek. A gerincsérv előtti állapot az előboltosulás, amely során a belső kocsonyás rész "előboltosul", és a gerincben futó idegi képleteket nyomni kezdi. Zsibbadással, fájdalommal jár.

Amikor súlyos terhelés éri a gerincet, akkor a külső állomány megsérül, "folytonossága megszakad", a belső állomány pedig nyomni kezdi az idegeket. Innentől kezdve már gerincsérvről, porckorongsérvről beszélünk. Kisugárzó fájdalom, izomgyengeség, kényszeres tartás... a tünetekről itt olvashat részletesen.

A kezelés új módszere, az endoszkópos gerincműtét

A gerincsérveket általában sebészeti úton kezelik, ezzel kapcsolatban pedig nemrég új módszer jelent meg hazánkban. A gerincműtét során az idegsebész eltávolítja a gerinccsatorna a nyomást kifejtő sérves részeket. Ez egy megterhelő műtét, amely hosszas lábadozással jár.

A két munkacsatornás endoszkópos gerincműtét során két, jóval kisebb bemetszést kell végeznie az idegsebésznek, hogy eljusson a problémás szakaszig. Mivel kisebb részt érint a beavatkozás, kevésbé sérülnek a környező szövetek, így a betegnek csupán 1-2 napot kell a kórházban eltöltenie és a regenerációs ciklus is jóval rövidebb lesz. Kisebb a hegesedés és a sebhely sem lesz utána feltűnő méretű.

Az endoszkópos gerincműtét kapcsán ide kattintva találhat további információkat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.